Verliesbegeleiding

Tijdens ons leven komen we allemaal met verlies, afscheid en rouw in aanraking. Soms al opjonge leeftijd. Bij POPtalk Coaching kun je terecht met hulpvragen over rouw na overlijden, echtscheiding, verhuizing en bij een ernstige ziekte in het gezin. 

Kinderen en jongeren

De wijze waarop kinderen met rouw omgaan verschilt per kind en ontwikkelingsfase. Dit betekent ook dat de begeleiding per kind en ontwikkelingsfase anders zal zijn. Kinderen zijn niet steeds bezig met rouwen. Ze rouwen in stukjes! Soms lijkt het zelfs alsof er niets is gebeurd. De wijze waarop een kind de dood en een verlies ervaart hangt onder andere af van de ontwikkelingsfase waarin het kind zich bevindt. Het belangrijkste is: op leeftijdsniveau eerlijk zijn en duidelijkheid geven. De reacties op het verlies kunnen tot uiting komen in allerlei gevoelens en emoties zoals boosheid, pijn, angst, verdriet, schuldgevoelens, afwijkend gedrag en/of lichamelijke klachten. Dit kan voor kinderen en jongeren enorm verwarrend en intens zijn. Voor ouders is het lastig om, naast het eigen rouwproces en de dagelijkse opvoeding, met het rouwproces van hun kind(eren) om te gaan. En omgekeerd geldt hetzelfde: voor kinderen kan het lastig zijn om te rouwen in het gezin omdat zij vaak, onbewust, anderen niet nog meer willen belasten. POPtalk Coaching biedt hierbij ondersteuning. In mijn praktijk gaan de kinderen en jongeren op een creatieve en (ver)beeldende manier aan de slag met hun rouw/verlies.

Mensen met een verstandelijke beperking

Als er sprake is van een levensbedreigende ziekte, overlijden, echtscheiding of een andere heftige gebeurtenis waarin er sprake is van verlies dan grijpt dat diep in, in het leven van mensen. Ook in het leven van mensen met een verstandelijke beperking! Misschien hebben we de neiging om ze ervoor te willen beschermen zodat ze niet de heftige emoties van verdriet en/of boosheid ervaren. Misschien houden we ze er liever bij weg. Maar laten we hen en elkaar niet voor de gek houden. Want als er niet over gesproken wordt of als we doen alsof er niets aan de hand is, nemen we ze niet serieus. Extra aandacht en inspanning om hen juist te betrekken in situaties van afscheid nemen, is heel belangrijk. POPtalk Coaching biedt hierbij ondersteuning op maat.

Gezin

Als een ouder of een kind overlijdt, is dat natuurlijk heel ingrijpend. Voor de ouder(s) maar zeker ook voor de kinderen. Alles verandert! Kinderen hebben hun ouder(s) dan hard nodig, terwijl de ouder(s) zelf ook heel veel verdriet heeft. Het is niet altijd vanzelfsprekend dat gezinsleden met elkaar praten over wat hen bezighoudt en wat ze daarbij voelen. Bovendien rouwt ieder op zijn of haar eigen manier. POPtalk Coaching biedt ondersteuning aan gezinnen in rouw en helpt hen om in verbinding te blijven met elkaar.

POPtalk

Met behulp van poppetjes en diverse andere materialen worden gesprekken in beeld gebracht. Zo ontstaat er overzicht en inzicht in complexe situaties. Bovendien schept het werken met POPtalk een bepaalde mate van afstand waardoor het mogelijk wordt om verwarrende en/of emotioneel beladen onderwerpen zichtbaar en bespreekbaar te maken. De vaak overweldigende emoties, gebeurtenissen en patronen rondom het verlies worden daardoor weer overzichtelijk en behapbaar. Hoe vaak zeggen we niet: Woorden schieten te kort…maak dus gebruik van beelden. Een beeld zegt meer dan duizend woorden!

© POPtalk | Realisatie: SquareDots